Related Posts with Thumbnails

Friday, April 30, 2010


Robot Astronott,Robonaut2, R2 dari NASA


R2, Robot Astronot NASA
VIVAnews - Badan Angkasalepas Amerika Syarikat, NASA, akan mendapatkan pekerja baru di angkasa lepas. Robot Astronot baru NASA ini unik, karena dia bukan manusia, tapi robot yang menyerupai manusia.

Robot ini akan dikirim ke angkasa lepas tahun ini. Robot Astronott bernama Robonaut 2 atau R2 akan menjadi penghuni tetap stesyen  angkasa lepas antarabangsa (ISS)
 Robot Angkasawan ini merupakan projek kerjasama antara NASA dengan General Motors  (GM)-- perusahaan automobil  Amerika Syarikat.

Spesifikasi R2 sememangnye hebat. Dia harus boleh menjadi pembantu dan bekerja bersama manusia, baik sebagai angkasawan di angkasa lepas maupun sebagai pekerja GM di Bumi.

Thursday, April 29, 2010


 Dapat award "NEW BLOGGER AWARD"

Assalamualaikum,  kepada semua blogger-blogger dan teman-teman , semalam saya dapat award/hadiah  dari mimi dengan award yang sungguh cun dan cantik sekali. Terima kasih diucapkan kepada mimi sebab bagi award tu. Susah nak design tu. Bab design tu memang le saya tak pandai. Sememangnye mimi nie pandai le bab-bab award nie. Apapun ada syaratnya oleh mimi , dimana saya kena bagi kat 7 orang blogger yang baru. Nanti saya akan patuhi syarat-syarat dan peraturannya :  jangan bimbang mimi yek.

Penerima-penerimanya adalah:-






3.  Adam











***Kepada penerima diatas berikan award ini juga kepada 7 orang blogger-blogger baru yang anda kenal (ikut seperti arahan  mimi)-penat dia design award -gurau yek mimi .
Bak kata mimi semoga berblogger selalu dan teruskan berblog dan berblog.... 

!&^%$#Jangan marah saya tau...ini penghargaan khas  kepada mimi(**&*^&^^%.


OK TQ






Tuesday, April 27, 2010


Rahsia Besi Yang Menabjubkan


Besi adalah salah satu unsur yang dinyatakan secara jelas dalam Al Qur'an. Dalam Surat Al Hadiid, yang berarti "besi", kita diberitahu sebagai berikut:

"…Dan Kami turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia ...." (Al Qur'an, Al-Hadiid 57:25)

Kata "anzalnaa" yang berarti "kami turunkan" khusus digunakan untuk besi dalam ayat ini, dapat diartikan secara kiasan untuk menjelaskan bahwa besi diciptakan untuk memberi manfaat bagi manusia. Tapi ketika kita mempertimbangkan makna harfiah kata ini, yakni "secara langsung diturunkan dari langit", kita akan menyedari bahawa ayat ini memiliki keajaiban ilmiah yang sangat penting.

Tuesday, April 20, 2010

Iceland terus digegar letusan

Sumber :Utusan Malaysia

REYKJAVIK 19 April - Kawasan luar bandar Iceland digegarkan semalam dengan gegaran-gegaran kuat daripada gunung berapi Eyjafjallajokull, yang terus menghamburkan abu yang menyebabkan berpuluh ribu penerbangan di seluruh Eropah dibatalkan.
Ibu negara, Reykjavik dan pusat-pusat penempatan lain terselamat daripada pencemaran tersebut apabila kepulan abu dari Eyjafjallajokull bergerak ke tenggara menghala ke benua Eropah, tetapi peladang dan ternakan di Iceland terpaksa berlindung di dalam bangunan apabila kawasan sekitar diselubungi abu.
"Kami berusaha sedaya upaya untuk memastikan masyarakat peladang di kawasan terlibat dapat mengharungi bencana ini," kata Presiden Iceland, Olafur Grimsson kepada Reuters Television.

Friday, April 16, 2010

Isu Buang Bayi - Mengapa Tidak Kembali Kepada Islam?

Kenyataan Media Oleh Ustaz Nasruddin Hassan

Isu pembuangan bayi dilihat semakin menjadi barah di dalam Negara Malaysia. Satu demi satu kes buang bayi terus dipaparkan di dada media arus perdana. Berbagai cara dilakukan oleh Kerajaan dalam membendung gejala buang bayi ini. Kempen dan program diatur sehingga menelan belanja jutaan ringgit namun dilihat gagal kearah mencapai objektif sebenar iaitu melahirkan masyarakat yang berakhlak tinggi.

Yang terbaru, Pemuda Barisan Nasional (BN) mencari pendekatan baru....


 THE CEDAR BLOGGER AWARD

Jutaan terimakasih kepada MIMI yang sudi nak bagi award nie kat saya. Saya ambil pemberian hadiah yang TERISTIMEWA ini tanpa malu-malu. Ianya juga ditujukan khas kepada semua follower saya dan sesiapa saje yang sudi singgah di blog ini. Anda semua berhak untuk THE CEDAR BLOGGER AWARD ini. You'll are the best  and are entitled to this award . I appreciate your contribution for this.

Tuesday, April 13, 2010







Jawab Dulu Tiga Soalan

     Seorang kaya diserang hendap secara tiba-tiba. Sebatang anak panah tertikam di dadanya. Dalam kesakitan yang amat sangat itu, dia berkata kepada orang yang datang untuk membantunya: "Jangan lakukan apa-apa sehingga kamu memberi jawapan  tiga soalanku ini!"

     "Apa dia tuan ?"
     "Pertama, siapakah yang begitu berani menyerangku?" tanyanya sambil menahan kesakitan. Orang di sekelilingnya menggeleng tanda tidak tahu.

      Orang kaya itu tidak peduli, dia mengajukan soalan kedua: "Apakah yang memanahku itu orang kaya atau miskin?"
      Orang di sekelilingnya tambah hairan. Mereka ingin segera membawa orang kaya itu mendapat rawatan tetapi hal yang sebaliknya berlaku.
   
       Dan ketiga,

Monday, April 5, 2010

JANGAN SESEKALI KITA LUPA..........

Untuk Mengingati Allah

Hai orang-orang yang beriman, berzikirlah (dengan menyebut nama) Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. (Surat al-Ahzab: 41)

Jangan sesekali lupa...

* Untuk sentiasa menyibukkan fikiran kita dengan mengingati Allah (zikrullah)
* Untuk mengingati Allah semasa kita berdiri, duduk atau berbaring
* Bahawa tiada apa selain daripada mengingati Allah dapat menghilangkan kesedihan kita, kesukaran sesuatu tugas dan memberi kita ketenangan di hati
* Bahawa tiada apa pun (contoh: perniagaan atau kerja pejabat) yang sepatutnya mengganggu kita daripada mengingati Allah.
* Bahawa mengingati Allah adalah yang terbaik.


JANGAN SESEKALI KITA LUPA..........

Saturday, April 3, 2010

Bagaimana Untuk Menambah Fungsi "read more"

Kini, fungsi “read more” di blogspot lebih mudah setelah features ini ditambah sempena 10 years blogger aniversary. Anda boleh tambah kod read more didalam post editor lagi tanpa perlu memasukkan kod-kod html yang agak asing bagi saya. Sebelum ni terpaksa menggunakan kod html yang agak sukar (pada saya) , jika kita tidak biasa.


Caranya dengan ;-

Mengemaskini Setting Tab

Pertama sekali masuk